Statisztika: Melyik autóval a legveszélyesebb balesetbe keveredni

Készült  egy igen érdekes statisztikai elemzés, amely arra is rámutat, mennyire igazak az előítéletek a biztonságosnak és kevésbé annak tartott autótípusokról.

Magyarországon 2016-ban összesen 301-en veszítettek életüket gépjárművekben, és további 12 361 könnyebb és súlyosabb sérülést mutatnak a statisztikák.

A G7.hu oldal cikkírója megvizsgálta, hogy az egyes márkákon belül 10 ezer autóra mennyi halálos baleset jut, aszerint is vizsgálva, hogy okozói vagy elszenvedői voltak az eseményeknek. Példaként: egy Mercedes ütközött egy BMW-vel, és a balesetet a Mercedes okozta, de a BMW-ben halt meg valaki, akkor a BMW-nek húztak be egy strigulát a vétlenek között. Ha pedig a Mercedesben halt volna meg valaki, akkor a Mercedesnek adtak szégyenpontot, de az okozók között.

A 10 ezer alatti darabszámú márkákat nem vették figyelembe.

 

 

Érdemes hozzátenni azt is, hogy a lista nem arról szól, hogy egyes márkák sofőrjei, hogyan közlekednek, hanem ha a baleset bekövetkezik, akkor arányait tekintve ezekben a márkájú autókban sérülnek meg a legtöbben.

A cikkben említik azt is, hogy nem állnak rendelkezésre adatok a modellek és futott kilométer szerinti bontásban, amelyek nagyban árnyalhatnák tovább a képet. Ugyancsak azt, hogy mindez egy év adatait mutatja, ami nagyon sokat változhat évente.

Érdemes a cikket átböngészni, mert az 50 ezres darabszámnál nagyobb márkákra szűkítve is elvégezték a szűrést, valamint az összes személyi sérüléssel járó baleseti statisztikára is, amely igen eltérő képet fest.

<<  Vissza