Félmillió ember nem hajol le az állam ajándék pénzéért – Te is kihagyod?

Meglepő számok kerültek napvilágra a Fundamenta múlt heti sajtótájékoztatóján. A magyar lakosság jelentős lemaradásban van: mintha nem szeretnénk kihasználni az állam által biztosított ajándék százezer forintokat. Tények és töprengés: mi lehet a háttérben?

A lakástakarék-pénztárak (LTP) ma garantáltan a legjobb megtakarítási forma: garantált biztonság és hozam. 0%-os banki kamatok mellett 10% felett elérhető éves biztos hozam.  Első ránézésre úgy tűnik, hogy „bolond, aki nem él vele”.

A nemzetközi statisztikák szerint azonban jelentős lemaradásban van Magyarország. Ha csak a szlovák mintát követnénk, akkor 500 ezerrel több LTP szerződésnek kellene lennie az országban.

Mi lehet az oka?

Lakástakarék pénzügyi előnye ma már többnyire mindenki számára ismert. Ugyanakkor a „többnyire” szócska nem elhanyagolható: nem ritkán találkozunk olyan esetekkel, ahol pl. egy jól menő ügyvédi iroda tulajdonosa most eszmél, hogy „tényleg, ez nagyon jó lehetőség!!”

Van azonban egy aktív elutasítási ok: ha nem új ingatlan építésre használjuk fel a lakástakarékot, hanem használt lakásvásárlására, felújítására, berendezésére…stb. akkor 27%-os ÁFA-t kell megfizetni. És itt van a kutya elásva: „ha ÁFA, akkor az megúszható…” különösen az építőiparban… vélekednek még ma is nagyon sokan. Amennyiben az LTP felhasználásakor számlát kell bemutatni, akkor közel pont annyi lesz az állami támogatás, amennyi az ÁFA mértéke…

Ezen a ponton rengetegen elfelejtik, hogy jelentős erővel szorítja vissza az állam a szürke/fekete gazdaságot. Elég csupán az online pénztárgépek kötelező használatára gondolni. És az intézkedések folyamatosan szigorodnak. Ha ma valaki azzal számol, hogy 4 év múlva is működik az „ÁFA nélkül minden beszerezhető” megoldás, akkor vélhetően téved.

tn1_8237-tn1_4361-felkialtojel_honlapraA biztosabb megoldásra törekvőknek javasoljuk, hogy számoljanak, mit nyerhetnek!

Hitelajánlatok szintén elérhetőek!  

Jelentkezzen be itt>>!

 

Nem utolsó sorban fontos kiemelni, hogy lakáshitel visszafizetésnél nincs ÁFA tartam.

Illetve vélhetően az sem kizárható, hogy a gazdaság fehéredésével a jövőben az Európa rekorder ÁFA-szintünk is mérséklődni fog.

<<  Vissza